Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

STUDENŠKA BRV

Podrobnosti

Kratek opis

Če želite na drugo stran Drave, ob tem pa še uživati v objemu reke in očarljivega mariborskega Lenta, najstarejšega dela našega mesta, se sprehodite preko Studenške brvi, mostička, ki se nahaja med Starim in Koroškim mostom.

Nastanek

Ko so zgradili obrat Južnih železnic ob koroškem kolodvoru, je tam delalo okoli 1200 ljudi. Delavci so dobili stanovanja v novih stanovanjskih kolonijah in zasebnih hišah. Pot na delo je bila dolga in mestna občina je leta 1885 zgradila novo prometno povezavo čez reko Dravo z brvjo. Povezovala je mestni del s Studenci.

Grožnje brvi

Brv je bila narejena iz treh železnih lokov na dveh lesenih stebriščih sredi Drave. Visoka Drava je 13. septembra 1903 brv odnesla. Pri tem sta utonila dva mestna stražnika, ki sta prebivalcem branila prehod čez brv.

Leto kasneje so zgradili novo brv. Sredi Drave so tokrat postavili dva zidana stebra, trije ojačani železni loki so povezovali oba bregova. Drugi dan vojne, 7. aprila 1941, nekaj po 16., uri je jugoslovanska vojska brv razstrelila. Okupator je brv obnovil in jo uporabljal do leta 1945.

Zaradi izgradnje elektrarne Mariborski otok je Drava v noči iz 8. na 9. julij 1946 narasla in brv odnesla. Postavili so novo, asfaltirano in z razširjenim voziščem, ki je bila odprta 25. septembra 1948.

Viri: Maribor – Pohorje