Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KAČJA SMREKA

Podrobnosti

Kratek opis

Največja naravna atrakcija Godoviča, izjemna celo v slovenskem merilu, je nenavadna kačja smreka. Najdemo jo, če se iz vasi napotimo proti Idriji in v zaselku Log v ostrem desnem ovinku, pri cestnem ogledalu zavijemo levo na gozdno pot. Svojevrstno drevo raste na kmetiji Pr'Cenc.

Smreka ima kačasto zavite veje, po čemer je dobila tudi ime. Visoka je nad dvajset metrov, obseg debla pa meri dobrih devetdeset centimetrov. Veje so vijugaste, dolge in nepravilno rastoče v vse smeri. Iz debla izraščajo vodoravno, zatem pa se povesijo in so skoraj brez stranskih pogankov. Redke starejše se povešajo in so z iglicami obrasle le na koncu. Biologi ugotavljajo, da tiči vzrok take rasti v posebni in redki kombinaciji dednih zasnov. Poudariti je treba, da so v Sloveniji doslej evidentirali le štiri primerke dreves te vrste, zato je godoviška kačja smreka že od leta 1987 zavarovana kot naravni spomenik.

Kmetija Pr Cenc v neokrnjeni naravi v bližini kačje smreke ponuja prostor za piknik, v okviru katerega je možno tudi spanje na senu. Za šole in skupine imamo voden ogled kačje smreke z možnostjo delavnice ustvarjanja s slanim testom oziroma pobarvanko ali vprašanko. Možen je tudi stik z živalmi (mladički).

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini