Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PERKOVA ZIDANICA

Podrobnosti

Kratek opis

V kraju Rački Vrh, ki je od Radencev oddaljen cca 5 km, se nahaja večja nadstropna in podkletena zidanica, imenovana Perkova zidanica. Zidanico pokriva strma čopasta dvokapnica (eternit).

V nadstropju je v celoti ohranjen leseni gank z leseno ograjo, ki je bil pred kratkim obnovljen. Ohranjeno je samo stavbno pohištvo v nadstropnem delu s polkni. Notranje stene bivalnih prostorov v nadstropju so prekrite s pisanimi papirnatimi stenskimi oblogami (tapetami). Še posebej so dobro ohranjene tapete in poslikave na glavnem nosilnem tramu nekdanje lovske sobe.

Zidanica je v celoti podkletena, klet pa obokana. Nekdanja gosposka zidanica datira iz 18. stoletja. Podaljšek stavbe je pritlično gospodarsko poslopje, kjer je bila nekdaj preša. Pred zidanico stoji obnovljen vodnjak in zaščiteno drevo tulipanovec, ki je bilo zasajeno leta 1802.

V preteklosti se je v notranjosti Perkove zidanice nahajala kapelica, ki je služila v sakralne namene. Znotraj kapelice so bile odkrite freske iz baročnega obdobja, ki se trenutno restavrirajo.

V neposredni bližini je nekdanja pritlična viničarija, ki je nekdaj spadala k zidanici. Gre za primer izredno bogate in ambiciozno zasnovane gosposke zidanice 19. stoletja.

Viri: www.slovenia.info