Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

IZVIR LIJAKA

Podrobnosti

Kratek opis

Lijak je nestalen močan kraški izvir istoimenskega potoka pod strmim robom trnovskega gozda.

K izviru pridemo, če se iz Lok odpravimo pod vinogradi proti Šmihelu. Ime je dobil po lijakasto oblikovanih strmih, mestoma prepadnih stenah zatrepa.

V skalnem robu nad lijakom leži naravni most (15 m dolg in 10 m visok) s podmolom imenovan Skozno. Od tu je lep razgled na spodnji del Vipavske doline in na Furlanijo. Dostop do mostu je po kolovozni poti južno od Trnovega. Območje Lijaka je zavarovano kot naravni spomenik.

Zanimiv je še desni pritok Lijaka, potok Globočnik. Ob sotočju dveh stalnih povirnih krakov tega potoka je nastala prostrana globel s strmimi in celo prepadnimi pobočji. Voda glavnega potoka pada v dveh, okoli 5 m visokih slapovih, dere v brzicah in se umirja v tolmunih. Pristop je za kromberškim gradom, ko se v ostrem ovinku glavne ceste odcepi proti zahodu poljski kolovoz, ki se rahlo vzpenja, v zadnjem delu pa ostro zavije v strm breg. V ovinku nadaljujemo po stezi, ki na začetku poteka prek zamočvirjenega izvira in po 100 m pripelje do potoka. Ob njem se spustimo do najvišjega slapa.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini