Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ITALIJANSKA KOSTNICA

Podrobnosti

Kratek opis

Največja kostnica italijanskih vojakov, padlih med prvo svetovno vojno v Sloveniji, je urejena ob cerkvi sv. Antona Padovanskega, na pobočju pod svetiščem na Griču nad Kobaridom.

Do kostnice vodi asfaltirana pot. Pot označujejo postaje križevega pota, ki se začnejo za portalom ob glavnem trgu Kobarida.

Na slemenu griča je ravnica. Više se med kamnitimi arkadami dvigujejo stopnice, in sicer na posamezne terase, oblikovane v osmerokotnik. Proti vrhu se piramidasto zožujejo. Na dveh terasah so v posameznih razdelkih niše s posmrtnimi ostanki padlih italijanskih vojakov. Zaprte so s ploščami zelenkastega marmorja, na katerih so vklesani ime, vojaški čin ter morebitno odlikovanje vsakega posameznega padlega.

Vzhodno od cerkve so štirje vojaški nagrobniki, preneseni s pokopališča v Bovcu.

Kostnica je nastala v letih sistematičnega italijanskega urejanja vojaških pokopališč in je v Sloveniji edina, saj so Italijani vse druge posmrtne ostanke svojih vojakov prenesli v kostnici Sredpolje (Redipuglia) in Oslavje.

Kostnico je zasnoval arhitekt Giovanni Greppi, kipe kipar Giannino Castiglioni. Pompozne otvoritve se je 18. septembra 1938 udeležil Benito Mussolini.

V kostnici ležijo posmrtni ostanki 7760 (7014 – napis na levi strani parkirnega prostora) vojakov (od tega 2748 neznanih). Padli so bili preneseni z vojaških pokopališč v gornjem Posočju (Drežnica, Drežniške Ravne, Gabrje, Kamno, Smast, Bovec). Ostanki neznanih vojakov so zbrani v skupinah po 500 in zloženi pod loki na obeh straneh osrednjih stopnišč.

Viri: www.slovenia.info