Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

HUDIČEV MOST

Podrobnosti

Kratek opis

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem. Bila bi skrita očem, če bi Turistično društvo Tolmin pred 50 leti ne izklesalo poti do korit, danes pa za urejenost in opremljenost poti skrbi LTO Sotočje. Približno 200 metrov dolgo in več kot 60 metrov globoko sotesko Tolminke je izdolbla modro-zelena reka in v njej izoblikovala ozko tesen, imenovano korita, v katerih med stenami ponekod teče le nekaj metrov narazen. Soteska Zadlaščice je krajša, a njena korita niso nič manj slikovita.

Ko se napotimo v Tolminska korita, hkrati vstopimo v Triglavski narodni park. Kljub bližini visokih gora je na sotočju Tolminke in Zadlaščice na nadmorski višini 180 metrov najnižja in skoraj najjužnejša točka parka. Na poti skozi korita v nadaljevanju spoznamo ne le njihovo izjemno prvinsko in divjinsko podobo, ampak se v temačno skrivnostnih koritih Tolminke ustavimo ob termalnem izviru, s pomočjo pojasnjevalnih tabel izvemo marsikaj o rastlinstvu v Tolminskih koritih in spoznamo soško postrv.

V soteski Zadlaščice je v predelu Skakalce, kjer se voda živahno pretaka iz enega v drugi tolmun, zagozdena trikotna skala, ki je zaradi oblike dobila ime Medvedova glava. Tako kot v neprehodnem delu korit Tolminke se tudi tu konča nadelana pot. Med nadaljnjo hojo po pobočjih strmega trikotnika, ki ga objemata Tolminka in Zadlaščica, nas preseneti cesta, ki se vije skozi to divjino navzgor v vas Zadlaz - Čadrg in še više do vasi Čadrg. Slednja slovi po odličnem siru in skuti, ki ju izdelujejo v vaški sirarni, skoraj vse kmetije v vasi pa so ekološke. Še pred nekaj več kot 40 leti je bil namesto ceste kolovoz, primeren le za konjsko vprego.

Po cesti se vzpnemo do vhoda v dober kilometer dolgo Zadlaško jamo, ki je znana tudi kot Dantejeva jama. Po ljudskem izročilu naj bi pesnik Dante Alighieri v 14. stoletju obiskal jamo in tu dobil navdih za pesnitev Božanska komedija, natančneje za njen del Pekel, čeprav je divjina v okolici povsem nebeške narave. Ogled jame je možen le v spremstvu jamarskega vodnika.

Naše druženje s prvinsko lepoto narave ob Tolminki in Zadlaščici zaključimo s postankom na Hudičevem mostu, zgrajenem pred dobrimi 100 leti. Pogled z mosta 60 metrov globoko v korita Tolminke je nepozaben in med drugim navdihuje, naj spet pridemo v to božansko divjino.

Viri: www.slovenia.info