Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SOLKANSKI ŽELEZNIŠKI MOST

Podrobnosti

Kratek opis

Solkanski most je najbolj markanten most na bohinjski železnici Jesenice-Gorica in eden najbolj slovečih mostov v Sloveniji. Most ima, po znanih podatkih, najdaljši kamniti lok, razpet nad reko, na svetu in najdaljši kamniti lok med vsemi železniškimi mostovi.

Razpetina glavnega loka je 85 m. Načrte za most je narisal Rudolf Jaussner. Gradnjo je vodil Leopold Orley. Dolžina celotnega objekta znaša 220 m. Most so gradili dve leti, od pomladi l. 1904 do decembra 1905. Dela je ovirala predvsem Soča, ki je večkrat narasla. Za glavni lok so porabili 4533 natančno obdelanih kamnov iz nabrežinskega apnenca.

Med prvo svetovno vojno je bil most, ki ga je minirala avstrijska vojska, močno poškodovan. Po kobariškem preboju oktobra 1917 so ga zasilno popravili in l. 1918 so vlaki most znova prečkali. Italijanska država ga je temeljito popravljala in kamnit lok znova sezidala. Dela so trajala do l. 1927. Kasneje so most večkrat popravljali, vendar je obdržal svojo obliko in pomen tudi po tem, ko so zgradili nov, cestni most za cesto proti Goriškim brdom.

Viri: www.slovenia.info