Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

VOVKOV MLIN

JANŠKOVO SELO, 3320 VELENJE

Podrobnosti

Kratek opis

Vovkov mlin stoji na desnem bregu potoka Temnjaški vrelec severno od stanovanjske stavbe (Lokovina 36). Njegova starost je ocenjena na približno 400 let. Mlin je imel v svoji zgodovini pomembno vlogo za širšo okolico kraja.

Domačini so mu dolgo pravili tudi grajski mlin, saj se je v mlinu mlelo za grajsko gospodo iz bližnjega Kačjega gradu. Po potresu v 18. stoletju, ko se je grad porušil pa se je mlelo za potrebe gospode iz Novega gradu in bogate okoliške kmete.

V začetku 20. stoletja je mlinarska dejavnost na kmetiji delovala kot obrtniška dejavnost, kjer je za svoje delo mlinar zahteval plačilo z denarjem ali pa je odvzel merico moke oz. žita za plačilo. Po drugi svetovni vojni je mlinarska obrt začela zamirati, mlin pa je bil v delujočem stanju do leta 1990, ko so ga poškodovale narasle hudourniške vode. Takrat je bilo poškodovano mlinsko kolo in nekaj opreme. Mlin je bil leta 2007 skoraj v celoti obnovljen in sedaj prikazuje tradicijo nekdaj zelo pomembne mlinarske dejavnosti ob potoku Temnjaški vrelec in hkrati bogati turistično ponudbo v okolici Dobrne.

Viri: www.slovenia.info