Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKA KOČA NA KAMEN VRHU

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji na prisojni strani tik pod Kamnim vrhom (783 m), ki ga domačini imenujejo Kamen vrh. Obdaja jo redek bukov gozd. Kamni vrh je drugi najvišji vrh hribovitega kraškega sveta v severozahodnem podaljšku Male gore med Dobrepoljsko dolino na vzhodu, dolino Rašice na severu in magistralno cesto Velike Lašče-Ortnek na jugozahodni strani. V gostinskem prostoru je 20 sedežev, na klopeh pred kočo pa 100; na skupnem ležišču je 8 ležišč; zunanji WC; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; vodo dovažajo; električno razsvetljavo omogoča fotovoltaični generator.

Razgled

Z vrha je lep razgled na vse strani, zlasti takrat, ko je drevje in grmovje, ki ga porašča, golo. Na vzhodni strani se nad Dobrepoljsko dolino dviga Planski vrh, zadaj pa vidimo Posavsko hribovje s Kumom. Na jugovzhodu so na obzorju Gorjanci s Trdinovim vrhom. Na južni strani je v bližini Grmada, levo od nje Tisovec, najvišji vrh občine Grosuplje, desno pa vidimo Veliko goro, Stojno in Goteniški Snežnik. Na jugozahodu opazimo na obzorju koničasti vrh Snežnika, pred njim Bloško planoto in Travno goro, na desni kopasto Slivnico. Na zahodu se v bližini dvigajo Kurešček, Mokrec in Krim, naprej Polhograjsko hribovje in Škofjeloško pogorje, obzorje pa zapirajo Julijci s Triglavom. Na severozahodu vidimo v bližini Goro s cerkvijo sv. Ahaca, daleč zadaj pa greben Karavank od Kepe do Košute. Na severni strani je pod nami Dobrepoljska dolina z Vidmom, Cesto in Ponikvami, naprej pa Stari grad z razvalinami gradu, Ilova gora, Posavsko hribovje ter Kamniške in Savinjske Alpe od Storžiča do Raduhe.

Dostop Avto

Lokalna asfaltna cesta z Vidma v Podpeč 1km, od tod 45 minut; iz Predstrug po gozdni cesti do parkirnega prostora na severni strani, 2,5km, od tod 30 minut, ali še 4,5km naprej po gozdni cesti do parkirnega prostora na južni strani, od tod 20 minut; iz Ortneka skozi Poljane in pod Turističnim domom na Grmadi do parkirnega prostora na južni strani, od tod 20 minut. AP Videm, Velike Lašče in Ortnek: pri cerkvi na Vidmu mimo zaselka Podkraj 1h15, ali po E-7 skozi Podpeč mimo cerkve sv. Martina 1h15; iz Velikih Lašč deloma po E-7 in naprej po planinski poti 1h30; iz Ortneka po Ribniški planinski poti na Grmado in od tam po planinski poti 2h30.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB NEDELJAH