Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

OROŽNOVA KOČA NA PLANINI ZA LISCEM POD ČRNO PRSTJO

RAVNE V BOHINJU, 4264 BOHINJSKA BISTRICA

Podrobnosti

Kratek opis

Orožnova koča leži na obronku planine za Liscem pod Črno prstjo v Južnih bohinjskih gorah. Tu se mešata mediteransko in celinsko podnebje, zato rastejo številne redke rastline: gorski pelin, murke in endemit slovenskih Alp - Alpska možina.

Koča stoji na temeljih prve koče Slovenskega planinskega društva, ki je bila zgrajena na pobudo domačinov v prvem letu delovanja SPD in otvorjena 15. julija 1894 . Otvoril jo je prvi predsednik SPD – profesor Fran Orožen in kočo so po njem tudi imenovali. Leta 1944 je pogorela. Nova Orožnova koča je zgrajena s prostovoljnim delom članov Planinskega društva Bohinjska Bistrica, ki so vanjo v dveh letih vložili več kot 7000 delovnih ur in pomočjo donatorjev - več kot 40 podjetij, obrtnikov in posameznikov. Ponovno obnovljeno kočo smo otvorili v nedeljo, 16. julija, ob njeni 112. letnici postavitve.

V pritličju so manjša kuhinja in dve jedilnici za 45 gostov, v mansardi pa soba za oskrbnika in dve sobi s 24 skupnimi ležišči.

Razgledi:

Planina ima lep razgled proti severu od grebena Tičaric in Zelnaric (nad dolino Triglavskih jezer), Kanjavca, Mišeljvrha, Triglava, Viševnika, do grebena z Debelim vrhom nad planino Lipanco nad dolino Krmo). Preko njih nas pozdravljata Rjavina in Luknja peč, bolj proti vzhodu pa še Golica v grebenu Karavank.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB PETKIH, SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH, OD ČETRTKA POPOLDNE