Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKA KOČA NA SABOTINU

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji pod grebenom s skupnim imenom Sabotin, ki zapira vzhodni del Goriških Brd. Je severozahodno od vrha Sabotina. Briški planinci so kočo uredili v stavbi, kjer je bil sprva po prvi svetovni vojni italijanski muzej, po drugi svetovni vojni pa obmejna stražarnica.

Dom je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinjskem prostoru je 35 sedežev, točilni pult, prenočišč ni. Gostinjski prostori so ogrevani s pečmi, voda se dovaža s cisterno, objekt pa je priključen na električno in telefonsko omrežje.

Razgled:

Na levi strani koče vidimo preko Gorice in Kraškega roba vse do Tržaškega zaliva. Direktno pred kočo pa so kot na dlani Goriška Brda z značilnimi vasicami na vrhu vzpetin, ki počasi prehajajo v Furlansko nižino z dolomiti v ozadju. Na desni se odpira pogled proti Koradi ter naprej preko Matajurja vse do Kanina. Če pa se povzpnemo še nekoliko višje od koče se nam odpre prečudovit razgled na Julijske Alpe, Kanin, Rombon, spodnje Bohinjske gore s Triglavom v ozadju. Prav tako zapazimo dolino Soče s Sveto goro in Škabrijelom, Na vzhodni strani se nad Vipavsko dolino dvigajo Čaven, Nanos in Kucelj.

Prehodi:

Planinsko zavetišče na Koradi (802 m) - 4 h.

Zanimivejše ture:

Razgledni stolp v Gonjačah - 2 h.

Cerkev Sv. Valentina - 45 min.

Ostanki bojnih položajev iz prve svetovne vojne, potrebna svetilka (po dogovrou s PD Brda možen voden ogled).

Viri: PZS