Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ROTOVŠKI TRG

Podrobnosti

Kratek opis

Na Rotovški trg pridemo skozi portal in podhod mestne hiše. Obdaja ga še Mariborska knjižnica. Tako lahko na njem občudujete svečano oblečene pare ob poročnih zaobljubah, popeljete svoje otroke k pravljičnim bitjem čudežnih dežel ali pa posedite v senci gostinskega vrta.

Rotovški trg skozi stoletja

Nekdanje rotovško dvorišče s hlevi na mestu, kjer zdaj stoji moderna stavba mestne uprave, je bilo tudi tržni prostor, na katerem so kmetje prodajali moko in seno. Zato se trg, v 16. stoletju poznan kot Rathaushof (Rotovško dvorišče), pozneje omenja kot Mehlplatz (Trg moke).

Leta 1876 so ga preimenovali v Rathausplatz (Rotovški trg), leta 1515 pa so na njem zgradili mestno hišo – Rotovž s čudovitim balkonom. Okrašen je z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565. Na dvoriščni strani je stavba obdana z arkadnimi hodniki.

Če posežemo v temnejšo plat zgodovine, ugotovimo, da je nekoč dvorišče ob posebnih priložnostih služilo tudi kot morišče. V 18. stoletju so tod prav tako prirejali nekakšne koride, dvoboje bikov v zabavne in deloma v tekmovalne namene.

Viri: www.slovenia.info