Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GLAVNI TRG

Podrobnosti

Kratek opis

Glavni trg je največji mariborski trg, kjer se zgodovina in vrvež mestnega življenja zlivata v eno. Tukaj si lahko ogledate pomembne znamenitosti starega mestnega jedra, srebate kavo in se nastavljate sončnim žarkom ali obiščete katero od trgovinic. Najdete ga v neposredni bližini Starega mostu in Koroške ceste, ene pomembnejših v središču mesta.

Znamenite zgodovinske stavbe in spomeniki

Zgodovinski pečat so temu osrednjemu mariborskemu trgu pustile pomembne zgodovinske stavbe, ki ga obdajajo še danes. To so mestna hiša Rotovž ter Alojzijeva cerkev. V središču trga stoji spomenik Kužno znamenje, ki so ga prebivalci v 17. stoletju postavili v spomin na kugo, ki so jo premagali v mestu.

Med zanimivejše sodijo še stavba na mestu nekdanje gostilne Koper, kjer je bila prva mariborska pivovarna, desetletja v lasti družine Čeligi (Tscheligi), vogalna stavba na začetku Poštne ulice z napisom Ludwigshof in letnico 1905 v lasti nekoč mlinarske družine Franz z velikim mlinom v Melju (danes v lasti podjetja Intes) in z lekarniško motiviko poslikana hiša, v kateri je bila nekoč mestna lekarna znanega mariborskega lekarnarja Franca Minarika.

Viri: www.slovenia.info