Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

BUKOVNIŠKO JEZERO

Podrobnosti

Kratek opis

Bukovniško jezero je akumulacijsko jezero, ki leži južno od naselja Bukovnica na jugovzhodu Goričkega.

To umetno jezero, ki je povprečno globoko 2-3 m in doseže največjo globino do 8 m je nastalo kot protipoplavni ukrep, z regulacijskimi deli ob reki Ledavi in njenih pritokih, njegova površina pa je približno 7 ha. Ojezerjenje je bilo sprva namenjeno ribogojništvu, pozneje pa se je razvil še ribolov in športni ribolov. Jezero leži med kostanjevo-bukovimi gozdovi in je pomemben razmnoževalni habitat dvoživk. V njem uspevata tudi ogroženi rastlini žabji šejek in vodni orešek.

Okoli jezera so bukovi gozdovi, na hribu ob jezeru v bukovem gozdu se nahaja Kapela svetega Vida, ob njej pa izvira zdravilni studenec »sv. Vida«. Radiestezisti so na tem območju označili 26 energijskih točk.

Okoli jezera poteka gozdna učna pot. Učna pot se začne ob gozdni cesti nad ribiško kočo in poteka krožno skozo gozd do Bukovniškega jezera in nazaj do izhodišča. Pot je dolga približno 1700 m, je nezahtevna z vsega 42 m višinske razlike. Na poti je 6 informacijskih tabel z osnovnimi informacijami o gozdni učni poti.

Viri: Wikipedia

Kaj najdeš v bližini