Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

BOTANIČNI VRT TAL 2000

Podrobnosti

Kratek opis

TAL 2000 je manjši zasebni botanični vrt, ki se nahaja južno od Maribora v naselju Zgornja Gorica, med Račami in Pragerskim.

Oglejte si …

največjo zbirko rastočih (samoniklih) vodnih in obvodnih rastlin v Sloveniji! Tako pestre zbirke rastočih vodnih rastlin ne boste našli nikjer drugje pri nas. Med njimi je precej redkih, ogroženih vrst, nekatere so že pred leti izginile iz naših močvirij, ribnikov, močvirnih travnikov... Na ogled je še zbirka strupenih rastlin, manjša zbirka mineralov…

Med vodnimi rastlinami lahko občudujete precej redkih vrst, kot npr. beli lokvanj, ščitolistna močvirka, laxmannov rogoz, žabji šejek, vodni orešek, močvirska grebenika, … Še posebej ponosni smo na dve zelo redki vodni praproti: plavajoča salvinija in štiriperesna marzilija.

Strupene vrste so zastopane z avtohtonimi rastlinami, pa tudi z vrstami, ki so bile k nam prinešene – največkrat kot okrasne rastline. Med prve sodijo: volčja češnja, črni teloh, črni zobnik, salomonov pečat, pikasti mišjak in druge. Kot okrasne vrste so k nam prinešene: kavkaški dežen, ricinus, strupeni ruj, ….

Obiskovalci vrta si lahko ogledate še nekaj zdravilnih zelišč in se oskrbijo s sadikami vodnih, obvodnih in okrasnih rastlin. Prav tako se pri nas nahajajo bioenergijske točke.

Zanimivo in poučno

Ogled Tala 2000 priporočamo še posebej za naravoslovne dneve in naravoslovne ekskurzije za šole.

Viri: Maribor – Pohorje