Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

OTOK LJUBEZNI - PLAVAJOČI MLIN NA MURI

Podrobnosti

Kratek opis

Otok v Ižakovcih, obdan z rečnim rokavom, je znamenit po delujočem plavajočem mlinu na Muri, ki je točka na cesti obnovljivih virov energije, brodu, ki dnevno vozi čez reko, büjraškem muzeju, kulinarični in etno ponudbi ter po neizmernih lepotah narave. Doživite čar narave, kulinarike, büjraštva, prekmurskega človeka in mlina, ki ponovno melje žito!

Mura

Mura izvira v Nizkih turah v Avstriji in se izliva v Dravo pri Legradu na hrvaškem. Dolga je 444 km. Danes je večji del reke speljan v stalno strugo, kljub temu pa še vedno najdemo ob Muri mnoge rastlinske in živalske vrste, ki so drugod zaradi uničujočega vpliva človeka že povsem izginile. Mura velja med ljubitelji narave za nekaj posebnega, mističnega in skoraj eksotičnega. Pravijo, da je Mura taka reka, da se najprej hodi k njej, potlej pa se jo nosi s sabo

Mlin

Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov. Mlin v Ižakovcih je izdelan leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, pšenično, pirino in koruzno moko.

Brod

Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od skupno treh brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka.

Osnovna ponudba na Otoku ljubezni:

- ogled mlina z možnostjo nakupa različnih vrst moke

- ogled büjraškega muzeja

- vožnja z brodom čez reko Muro

- možnost nakupa spominkov in slastnih dobrot iz prekmurske kuhinje

Dodatna ponudba po naročilu:

- prikaz in predstavitev pajanja krüja - kruh se popeče na živem ognju, podrgne s česnom in namaže z zaseko, zraven sodi še domače žganje

- spust po reki Muri

- etno-kulturne predstavitve

- kulinarična ponudba (ribe na batu, bograč, büjraške jedi, prekmurska gibanica, retaši, krapci ...)

Viri: www.slovenia.info