Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOSTANJEVIŠKA JAMA

Podrobnosti

Kratek opis

Kostanjeviška jama ob vznožju Gorjancev, ki jih označuje razgiban kraški teren s krednimi apnenci, pri izviru potoka Studene, je ena izmed postaj slovenske jamske turistične transverzale. Tu so padavinske vode, podzemski vodni tokovi in tektonski premiki skozi tisočletja ustvarjali prečudovite sigaste tvorbe pravljičnih oblik. Ta kraška lepotica, ki je zanimiva in bogata s kapniki različnih oblik, se nahaja na 169 metrov nadmorske višine, temperatura v notranjosti je 12 stopinj Celzija, kilometer oddaljena od mesta.

Prvič so jo odprli 28. avgusta 1971, ko so tudi uredili električno razsvetljavo in tristo metrov poti za turistični ogled najatraktivnejših delov jame.

Jasa pred Jamarskim domom je primerna za piknike, družabna srečanja in športno-rekreacijske igre.

Kostanjeviška jama postaja zaradi svojega turističnega pomena vse bolj poznana, jamarji beležijo iz leta v leto večji obisk (okoli 12.000 obiskovalcev letno), vse bolj pa predstavlja tudi eno glavnih turističnih ponudb.

Iz bližnje Kostanjevice lahko pridete do jame peš, z avtomobilom ali avtobusom. Kilometer in pol ceste je primerno označen.

Ogled jame je mogoč med 15. aprilom in 31. oktobrom ob sobotah, nedeljah in praznikih, v poletnih mesecih (juliju in avgustu) vsak dan ob 10h, 12h, 14h, 16h ter 18h.

Večje skupine si lahko ogledajo jamo čez vse leto, le da je za tak organiziran ogled potreben vnaprejšnji dogovor.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

15.4. - 31.10.: SOB, NED IN PRAZNIKI; JUL, AVG: VSAK DAN: 10, 12, 14, 16

Kaj najdeš v bližini