Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PARK ŠKOCJANSKE JAME

Podrobnosti

Kratek opis

Škocjanske jame so najpomembnejši podzemeljski pojav na Krasu in v Sloveniji ter sodijo med najpomembnejše jame na svetu. Zaradi svojega izjemnega pomena so bile leta 1986 vpisane v seznam svetovne naravne dediščine pri Unescu.

S tem je mednarodna strokovna javnost priznala izjemen pomen jam, kot enega izmed biserov na planetu Zemlji.

Podzemni kanjon Reke je največji dosedaj znani podzemni kanjon na svetu.

Škocjanske jame so zelo razvejan sistem jamskih rovov, ki so dolgi 6.2 km, globina do najnižje točke znaša 223 m. Izjemnost podzemnega spleta Škocjanskih jam je predvsem v svojih dimenzijah, ki obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Ogromni podzemni prostori dosežejo največje razsežnosti v Martelovi dvorani, ki doseže 146 m višine in 120 m širine! Tam se konča 2600 m dolg podzemni kanjon Reke. Slikovit preplet udornih dolin, ponorov in kanjona Reke so primeri izjemne naravne lepote in imajo velik estetski pomen. Velika in Mala dolina očarata vsakega obiskovalca s svojo impozantno globino 163 metrov in veliko pestrostjo rastlinstva in živalstva. Velika in Mala dolina očarata vsakega obiskovalca s svojo impozantno globino 163 metrov in veliko pestrostjo rastlinstva in živalstva.

Značilnost Škocjanskih jam so zelo raznolike kapniške oblike med katerimi izstopajo Ponvice, ter večji kapniki v Veliki dvorani, ki jim s svojo mogočnostjo daje pečat Orjaški stalagmit.

Arheološke raziskave dokazujejo, da človek biva v jamah in njihovi okolici že od davnine - od mezolitika, neolitika, bronaste in železne dobe prek antike in srednjega veka do danes, torej že več kot 5000 let.

Viri: www.slovenia.info