Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

POSTOJNSKA JAMA

Podrobnosti

Kratek opis

Postojnska jama je največja jama klasičnega krasa in hkrati najbolj obiskana turistična jama v Evropi z dvestoletno turistično tradicijo.

V dvestoletni zgodovini organiziranih obiskov je jamo obiskalo že 35 milijonov obiskovalcev z vseh koncev sveta. Mnogi med njimi so pustili svoj pečat v nepozabnih vpisnih knjigah. V njih najdemo zares zanimiva imena iz svetovne zgodovine, kulture, znanosti, politike in gospodarstva.

Postojnska jama se lahko pohvali s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Od prekrasnih stvaritev pronicajoče vode in raztopljenega apnenca (Briljant in kapniški steber, ki sta simbol Postojnske jame, sta samo ena od njih) do edinstvene človeške ribice; od najstarejšega podzemnega poštnega urada na svetu do številnih prireditev, ki so se doslej odvile pod njenimi oboki.

Postojnska jama je prav tako edina jama, kjer si podzemni svet lahko ogledate med vožnjo s posebnim vlakom. Že več kot 140 let se postojnska jamska železnica vije skozi veličastne dvorane in naravne predore. Ko so leta 1872 položili prve tirnice do današnje Velike gore so dvosedežne vozičke z obiskovalci porivali vodniki. Kasneje so vpeljali motorne lokomotive, enotirno progo pa so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dopolnili z dvotirno krožno progo, ki je končno omogočila nemoten prevoz velikega števila obiskovalcev.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

NOV, DEC, MAR, APR: 9.00 – 17.00 AND MAY - OCT: 8.30 – 19.00