Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ROBBOV VODNJAK

Podrobnosti

Kratek opis

Vodnjak kranjskih rek ali Robbov vodnjak je najbolj kakovosten kamnit javni vodnjak iz sredine 18. stoletja med Benetkami in Dunajem. Stoji v Ljubljani pred Magistratom. Nad stopnicami je bazen v obliki triperesne deteljice z vrisanim trikotnikom. Sredi bazena je nad kamnito podnožje dvignjen tristran obelisk. Jedro prstanasto objemajo simbolne personificirane skulpture in številne dekoracije.

V drugi četrtini 18. stoletja meščani Ljubljane niso bili več zadovoljni z okornim Neptunovim vodnjakom Janeza Khumersteinerja, in so pri kiparju Francescu Robbi naročili večji vodnjak. Avtor ga je pripravljal in klesal do l. 1752. Tri pretanjene figure iz kararskega marmorja, ki držijo trebušaste vaze, iz katerih voda žubori v bazen, verjetno ponazarjajo Krko, Ljubljanico in Savo. Simbolika je prevzela podobno zamisel starega vodnjaka, kjer so bili simboli štirih rek združeni v eno vodno božanstvo. Robbove figure so iz marmorja, obelisk iz rdečkastega lesnobrdskega apnenca, vodno korito pa iz sivkastega apnenca.

Vodnjak je simbolen zaključek in poudarek glavnega mestnega trga ter zadnja večja umetnina, postavljena po idejah Academije operosorum in z neposrednimi povezavami z rimsko ustvarjalnostjo. Skulpture so večkrat popravljali, večja prenova je bila l. 1951. Zamenjali so stopnice ter dodali vazo in voluto. Od osemdesetih let prejšnjega stoletja naprej načrtujejo zamenjavo izvirnika. Prepočasna izdelava replik, ki naj bi zamenjale poškodovane izvirnike, še čaka. Originali so zelo poškodovani in ogroženi.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini