Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SLOMŠKOVA ROJSTNA HIŠA

Podrobnosti

Kratek opis

Slomškova rojstna hiša je značilna pritlična kmečka hiša, v kateri so ob prenovi uredili muzejsko zbirko in ji podstrešje predelali v večnamensko dvorano. Muzej ima več tematsko razvrščenih sob, ki otroku sledijo v domačem kraju, mladeniču pa med šolanjem v Celju, Ljubljani in v Celovcu. V naslednji sobi nam panoji pripovedujejo o njegovi poti duhovnika in škofa. Posebej so zabeleženi dogodki, ki potrjujejo svetost življenja mariborskega škofa. Slomška je papež Janez Pavel II 19. septembra 1999 na betnavski poljani pri Mariboru slovesno razglasil za blaženega.

V veži rojstne hiše je zbirka kiparskih upodobitev. V stavbi je manjša prodajalna. Do domovanja pelje urejena pot, ki je del Slomškove pešpoti. Hiša je redno oskrbovana in odprta.

Anton Martin Slomšek (Slom, 26. november 1800 - Maribor, 24. september 1862) se je kot prvorojenec v kmečki družini rodil v Slomu, zaselku Uniše sredi sadovnjakov, blizu Ponikve na Štajerskem. Bil je duhovnik, škof, reformator, narodni buditelj, učitelj, pisec in pesnik. Od 30. maja 1846 je bil škof lavantinske škofije, in sicer tisti, ki je njen sedež prenesel v Maribor in s tem utemeljil severno mejo slovenstva. S pisanjem številnih knjig se je trudil za versko in slovensko vzgojo. Veljal je za odličnega pridigarja in neutrudnega ter skromnega duhovnika. Pisal je celo pesmi, ki so ponarodele (En hribček bom kupil).

Slomškova spominska hiša leži v čudoviti gričevnati pokrajini. Dostop je možen po cesti - pri želežniški postaji zavijemo desno in se še približno 2 km peljemo po lokalni cesti ali pa z vlakom, kjer imamo še približno 15 minut hoda od želežniške postaje na Ponikvi.

Posebna ponudba:

Slomšek je edini slovenski blaženi; beatificiral ga je papež Janez Pavel II. na obisku v Sloveniji 19. setembra 1999.

Viri: www.slovenia.info