Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ PARENZANA

ULICA ALME VIVODA 3, 6310 IZOLA - ISOLA

Podrobnosti

Kratek opis

Muzej ozkotirne železnice in zbirka modelov vlakov

Muzej Parenzana predstavlja zgodovino, značilnosti in zanimivosti ozkotirne železnice Parenzane, ki je v začetku prejšnjega stoletja povezovala kraje od Trsta do Poreča, med drugim tudi Izolo.

Prvi vlak je po tirnicah zapeljal 1. aprila 1902, ko so se na njem zbrali predstavniki istrskega odbora, občin, železniškega ministrstva in graditelji proge. Na slovesnosti ni bilo predstavnikov Italijanov, ker so protestirali proti dvojezičnim napisom, ki so bili postavljeni ob progi. Zadnji vlak pa se je na pot odpravil 33 let kasneje zaradi precej neugodne in nerentabilne proge, vendar Parenzana ostaja simbol povezovanja različnih narodov vseh slojev, domačini pa se je spominjajo predvsem po čudovitih razgledih, ki jih je ponujala vožnja.

Danes je pot Parenzane na slovenskem ozemlju preurejena v kolesarsko in pešpot, po kateri se odpravi mnogo domačinov in turistov, z namenom športnega udejstvovanja, rekreacije ali zgolj za sprostitev. Poimenovali so jo Pot zdravja in prijateljstva.

Bogato fotografsko gradivo in drugi dokumenti povezani s progo, redki in unikatni železniški modeli ter velik zemljevid Parenzane, vas bodo popeljali skozi zgodovino tega tehniškega spomenika, hkrati pa boste spoznavali tudi tradicijo tukajšnjega prebivalstva in lepote Istre.

V muzeju si lahko ogledate tudi zbirko lokalnih noš ter izveste nekaj o zgodovini lokalnega gospodarstva.

Viri: TGZ Izola, g.i.z.