Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ARHITEKTURNI MUZEJ-PLEČNIKOVA ZBIRKA

Podrobnosti

Kratek opis

Plečnikova hiša je od 2.9.2013 naprej zaprta zaradi prenove. Ponovno se bo odprla predvidoma spomladi 2015.

Plečnikova zbirka v Plečnikovi hiši v Trnovem je nastala na temelju izvirne zapuščine Jožeta Plečnika, ki je živel v hiši od leta 1921 do svoje smrti leta 1957. Jedro zbirke je v valjastem prizidku, ki ga je Plečnik prizidal k bratovi starejši hiši med letoma 1923 in 1925. Nekoliko pozneje je na severni strani dodal vhodno vežo, na južni pa zimski vrt.

Obiskovalcem so na ogled avtentični mojstrovi ambienti: veža, kuhinja, hodnik, spalnica s kopalnico v pritličju, mala sprejemnica, stopnišce v prvo nadstropje, atelje, zimski vrt, ob tem še obsežen vrt, ki zaokroža Plečnikovo posest na zahodni strani. Zbirka deluje od leta 1972, leta 1974 je bila odprta za javnost kot muzejska in arhivska ustanova z izvirnim gradivom iz arhitektove zapuščine ter drugim gradivom, ki se nanaša na njegov opus.

V hiši, v kateri je Plečnik živel po vrnitvi v domovino leta 1921, je danes na ogled zbirka njegovih del. Hišo in sosednjo starejšo predmestno stavbo je Plečnik preuredil in dozidal stolp na dvorišču. Pogosti so elementi, ki so ostali od njegovih projektov ali ostanki prezidav drugih stavb.

Leta 1915 je staro hišo kupil arhitektov brat Andrej. Po arhitektovem prihodu v Ljubljano so sestra in dva brata sklenili, da bodo živeli skupaj, zato je arhitekt ob stavbi zgradil valjast prizidek (1925). Pozneje je dodal zastekljeno preddverje, po odkupu sosednje hiše še zimski vrt (1930). Z arhitektom je kljub prvotni odločitvi družine, krajši čas živel le brat Janez. Po bratovem odhodu si je arhitekt dodatno preuredil hišo v skladu s svojimi potrebami.

Viri: www.slovenia.info