Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ RALO

Podrobnosti

Kratek opis

V muzeju Ralo so na prostem razstavljeni stroji in orodja, ki spominjajo na čase, ko so kmetje vse delali ročno. Ralo je drevesna veja s kljuko, katera poostrena konica je rila po zemlji. To primitivno ralo so najprej vlekli ljudje. Z ralom pa se zemlja ni obračala, temveč le rahljala. Ko pa je človek udomačil prvo žival, so se spremenili načini dela in nove oblike strojev.

Tukaj je razstavljenih preko 300 strojev. Družina Primec, ki si prizadeva ohraniti ta del slovenske kulturne dediščine, obenem tudi vabi na obisk in k sodelovanju vse šolske otroke in mladino ter srednje šole, ki se ukvarjajo s strojništvom.

Plug je nastal iz prvotnega orodja ralo. Poznamo več vrst in oblik plugov: leseni, kovinski in dvostranski. Takšne pluge je vlekla živina z enojno in dvojno vprego.

Po preoravanju se je površinska zemlja obdelala z branami, katere so bile različnih veličin in oblik. Ta orodja so imela namen zemljo zrahljati in poravnati.

Posebnost je tudi črna kuhinja, kjer so ohranjeni predmeti, ki so bili v uporabi do l. 1950. Še vedno je v uporabi za sušenje mesa.

Ponudba za goste je raznovrstna, prava posebnost je poleti studenčnica, domači kruh z zaseko in v jesenskem času mošt.

Viri: LTO Prlekija Ljutomer