Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

EMONSKA HIŠA

Podrobnosti

Kratek opis

Na severnem robu Mirja leži nad Emonsko cesto Jakopičev vrt, imenovan po očetu slikarja Riharda Jakopiča, ki je bil znan trnovski zelenjadar. Družina je živela v hiši ob cesti, v kateri je imel mlajši Jakopič kasneje svoj atelje. Na dvorišču in nekdanjem vrtu hiše je eden najstarejših stavbnih spomenikov v Ljubljani, ostanki rimskega mesta Emone, ki je bilo zgrajeno okoli začetka našega štetja.

Vrt je dvignjen v obzidan vogal, ki je ohranjeni jugovzhodni konec Emone. Arheologi so pod gredicami na vrtu odkrili ostanke ene od emonskih hiš. Hiša je bila naseljena od 1. do 5. stoletja; v tem času so jo stanovalci večkrat prezidali. Strokovnjaki so po izkopavanjih prezentirali kletne dele rimskega sistema kurjave, hipokavsta, in dele tal in tlakov ter robnih zidov hiš s skromno poslikanimi ometi. Tlaki so sestavljeni celo v enostavne mozaike. V enem od prostorov je na ogled dobro ohranjen črnobel geometrični mozaik. V parku so razstavljeni tudi podnožje latrine in več kamnitih spolij, odkriti pri arheoloških izkopavanjih v drugih delih Emone.

Razstavišče je v poletni sezoni redno odprto. Zanj skrbi Mestni muzej, kjer hranijo ključe ograje kompleksa in nudijo vodene oglede, tako parka kot druge emonske dediščine. Isti muzej skrbi tudi za krščanski kompleks s krstilnico in mozaiki, ki je skrit za šolo Majde Vrhovnik ob Erjavčevi cesti. V Mestnem muzeju hranijo bogato zbirko drobnih, zlasti steklenih najdb iz Emone. Drugi del najdb je shranjen v depojih Narodnega muzeja.

Večina na prostem predstavljenih ostankov rimskega mesta je prosto dostopnih: južni Rimski zid, kamni hipokavsta na robu Plečnikovega trga, del zahodnega obzidja ob vhodu v Kulturni dom Ivana Cankarja, kip Emonca (kopija najdenega kipa na stebru), sarkofag ter prezentirani zid poznorimske hiše ter delno rekonstruiran severni vhod v mesto nekoliko južneje. Najdeni kakovostni sarkofagi so na dvorišču Narodnega muzeja. Pozorni sprehajalec najde rimske spolije vzidane v pročelja različnih zgradb, od Stolnice do Gradu.

Viri: www.slovenia.info