Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

LJUBLJANSKI GRAD

GRAJSKA PLANOTA 1, 1000 LJUBLJANA

Podrobnosti

Kratek opis

Ljubljanski grad je najbolj opazna značilnost Ljubljane. Grič, na katerem stoji, je bil prvič dokazano naseljen v 12. st. pr. n. š. Iz najzgodnejših časov so na grajskem griču ohranjeni ostanki kulture žarnih grobišč.

Prva znana večja utrdba je na griču stala v času Ilirov in Keltov, na njem so imeli kasneje postojanko verjetno tudi Rimljani. Srednjeveški grad je bil postavljen v 9. stoletju, prvič je bil omenjen v dokumentu, nastalem med leti 1112 in 1125. Takrat je bil sedež deželnih knezov Spannheimskih, ki so v Ljubljani celo kovali svoj denar. Leta 1335 je postal dedna posest Habsburžanov in središče Kranjske. Novejši obodni grad, ki je bil večji od prejšnjih, je dal v drugi polovici 15. stoletja zgraditi vojvoda in kasnejši cesar Friderik III.

Razen lupine gotske kapele sv. Jurija, posvečene leta 1489, so bile vse ostale glavne stavbe sedanjega gradu zgrajene ali predelane v 16. in 17. stoletju. Do leta 1814 je bila v gradu vojaška postojanka in nato deželni zapor. Leta 1848 so zgradili Razgledni stolp, v katerem je stanoval čuvaj, ki je s topovskimi streli opozarjal na požare ali na pomembnejše obiske in dogodke v mestu. Prej so to delo opravljali mestni sluge v Stolpu piskačev. Leta 1905 je grad za kulturne namene kupila mestna občina, vendar so bila v njem vse do leta 1964 predvsem stanovanja. Zatem se je začela dolgoletna prenova grajskih stavb, ki še poteka. V letu 2000 je upravljanje gradu prevzel Festival Ljubljana.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini