Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

BREŽIŠKI GRAD

CESTA PRVIH BORCEV 1, 8250 BREŽICE

Podrobnosti

Kratek opis

Brežiški grad je dominanta mesta na pomolu nad levim bregom Save. Grad je bil v virih prvič omenjen l. 1249. Prenovili so ga po kmečkem uporu l. 1515 in ob koncu 16. stoletja (stavbeniki družine Del Allio). Renesančno trdnjavsko zasnovo sestavljajo štirje trakti, ki obrobljajo notranje dvorišče. Del traktov ima arkade. Zunanji vogali so utrjeni z valjastimi stolpi s poševninami v spodnjih delih. Dvonadstropna stavba zaključuje glavno cestno os mesta, ki se izteka v kamnit glavni portal, zaščiten še z mostom nad jarkom.

Notranjost gradu je že dolgo razkošna baročna rezidenca. Le delno ohranjeno opremo in detajle je grad dobil v času Attemsov. Baročno predelavo s konca 17. in začetka 18. stoletja je nadgradila razkošna interpretacija iluzionistične in mitološke poslikave s številnimi antičnimi božanstvi ter idealnimi krajinami, posebej v največji posvetni baročni dvorani z zrcalnim stropom pri nas (Frančišek Karel Remb, 1699). V dvorani so razbrali podobe iz Ovidovih Metamorfoz in sorodne prizore. Okrašena dvorana z ohranjenimi dvojnimi stopnišči ob straneh je najbolj kakovostno poslikan ohranjen posvetni baročni prostor v Sloveniji. S freskami sta okrašena še dvoramno stopnišče (Herkulova zgodba) ter kapela (Poveličanje križa). Avtor slikarij je Franz Ignac Flurer, 1721–1727. Oltar v kapeli je iz delavnice Luke Misleja iz okoli l. 1718.

V gradu je od l. 1949 lokalni muzej z različnimi zbirkami (arheologija, etnologija, kmečki upori, NOB, Galerija Frana Stiplovška). Razširili so ga l. 1960 in zbirke kontinuirano dopolnjevali. Muzej je redno odprt. V Viteški dvorani prirejajo poletne koncerte.

Viri: www.slovenia.info