Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GRAD PREM

Podrobnosti

Kratek opis

Grad Prem dominira nad vasjo in cesto, ki se ovija okoli vrha griča. Obvladuje razgledno vzpetino nad dolino Reke, cesto po dolini ter promet po reki Reki. Grad so postavili pred l. 1213. Od viteza Uda naprej so se zvrstili številni najemniki in lastniki, med njimi Walseeji in Hallerji, Habsburžani in knezi Porcia. Kompaktna dvonadstropna stavba s tlorisom v obliki črke L ima romansko jedro s prizidkom in manjše dvorišče, zaščiteno z zidom. Notranje dvorišče so okrasili z renesančnimi arkadami. Sredi dvorišča stoji manjši vodnjak. Celota je dodatno zaščitena z zunanjim renesančnim obzidjem in valjastimi stolpi. Na večjem dvorišču stoji velika cisterna z zajetjem med gradom in zunanjim obzidjem.

Prostor v pritličju gradu je križnorebrasto obokan. Nad njim je grajska kapela, ki je bila urejena ob koncu 14. stoletja. Skromne konzolne maske v njej spominjajo na parlerjanske delavnice. Veliko dvorano v nadstropju, okrašeno z leseno obhodno galerijo, so pred zadnjo vojno preuredili lastniki, družina Zuccolin iz Trsta. Poslikali so jo z neobičajnimi dekorativnimi freskami na temnem ozadju.

V gradu so zbrane muzejske zbirke, ki predstavljajo zgodovino od časa prazgodovine do srednjeveških gradov v dolini reke Reke.

Viri: www.slovenia.info