Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GRAD MOKRICE

RAJEC 4, 8261 JESENICE NA DOLENJSKEM

Podrobnosti

Kratek opis

Na vzpetini ob avtocesti, ki pelje od vzhoda proti Brežicam in Ljubljani, se nahaja Hotel Golf Grad Mokrice.

Grad Mokrice je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1444. Ime gradu izvira iz besede 'mokrota' - močvirnato območje. Na griču, kjer stoji današnji grad, je v rimskih časih stala rimska utrdba Romula. Simbol (grb) gradu je vrana s puščico v vratu. O gradu krožijo številne legende, pisne dokaze o zgodovini gradu pa naj bi skupaj z ostalimi grajskimi listinami uničil njihov lastnik Nikolaj Tolentin Auersperg ( 1753-1806 ).

V 16. stoletju so grad temeljito prezidali in razširili s štirimi različnimi obodnimi trakti. Ti oklepajo notranje arkadirano dvorišče nepravilne tlorisne oblike. Zunaj celoto varujejo izstopajoči valjasti renesančni stolpi. Na dvorišču je ohranjen kamnit vodnjak s krono iz kovanega železa in kipi štirih letnih časov, ki so bili preneseni iz parka. Na travnem robu ob gradu je kapela, ki je znotraj okrašena s štukom. Grajsko dvorišče je prosto dostopno čez ohranjen kamnit most in del dvižnega mostu. Ogledati si je mogoče več kron vodnjakov in v pročelje vzidane antične nagrobnike.

Znotraj gradu je za javnost na voljo nekaj gostinskih prostorov, drugi služijo kot hotel. Grad je danes preurejen v hotel visoke kategorije. V neposredni bližini je igrišče za golf z 18 luknjami, ki se razprostira na 70 ha površine v dolžini 5850 m. Okolico gradu krasi mogočen, 200 let star angleški park, ki ponuja sprehajalcem zavetje pred sončno pripeko.

Viri: www.slovenia.info