Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ERAZMOV PREDJAMSKI GRAD

Podrobnosti

Kratek opis

Le 10 km oddaljen od Postojnske jame se nahaja eno najslikovitejših čudes človekove zgodovine – Predjamski grad.

Že več kot 700 let kraljuje v 123 m visoki skalni steni, mogočen, izzivalen in nezavzeten, kot nalašč za skrivno domovanje drznega, svojeglavega in upornega viteza Erazma Predjamskega iz 15. stoletja.

Da so grad znali ohraniti in to kako so v njem živeli in gospodarili, obiskovalec spozna ob ogledu obnovljenih prostorov in njihove opreme.

Med zanimivejšimi so bivanjski prostori, kapela in ječa, pri opremi pa prednjačijo nekateri kosi orožja, oljne slike in Pieta iz leta 1420. Iz grajske stavbe vodi mostovž do zavetja v duplini, kjer je v skalni steni opazovalnica s prelepim razgledom na okolico. Tu lahko vidite še vodnjak in vhod v legendarni Erazmov rov.

Legenda pravi, da se je razbojniški Erazem oskrboval s hrano in pijačo skozi skrivni rov, ki iz starega gradu pripelje na površje. Medtem je cesarjeva vojska leto in dan zaman oblekala njegovo utrdbo. Erazem je podlegel šele zaradi podkupljivega služabnika in zvijače nasprotnikov. Smrt ga je doletela na stranišču.

Drznejšim obiskovalcem je s posebnim doživljajskim ogledom na voljo obisk Erazmovega rova, za kar je potrebno nekaj plezalne spretnosti. Od maja do oktobra pa lahko obiščete slikovito Jamo pod Predjamskim gradom, ki velja za drugo najdaljšo slovensko jamo.

Viri: www.slovenia.info