Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GRAD LOŽ (PUSTI GRAD)

Podrobnosti

Kratek opis

Grad Lož je stal nad sedanjim trškim naseljem Lož na 706 m visokem griču. Od mogočne zgradbe so do danes ostale le razvaline, ki jih domačini imenujejo tudi Pusti grad.

Grad Lož so sredi 12. stoletja pozidali oglejski patriarhi; izrecno je omenjen leta 1244 kot castrum Los in kot schloss Laass. Naselje pod gradom je nastalo šele po letu 1341. Grad je zamenjal številne lastnike. Leta 1635 je loško gospostvo kupil knez Janez Anton Eggenberg, ki je središče gospoščine preselil na grad Snežnik. Loški grad, ki že od sredine 16. stoletja dalje ni bil stalno naseljen, je počasi propadal. Na upodobitvi mesta Lož J. V. Valvasorja iz druge polovice 17. stoletja je grad že razkrit in v razvalinah.

Stavbni razvoj kaže na pomen, ki ga je imel Loški grad. Obsežno zunanje zidovje je nastalo že pred turškimi vpadi, vanj pa sta vodila kar dva široka vhodna portala.Od nekoč mogočne utrjene celote so danes ohranjeni predvsem ostanki dvojnega obodnega zidovja, ki je na treh straneh obdano z deloma zasutim obrambnim jarkom. V zidovju so ponekod ohranjene preproste strelne line in izlivalnice za smolo. Romansko grajsko jedro sestavljajo ostanki stanovanjske hiše – palacija in osrednjega grajskega obrambnega stolpa – bergfrida, katerega zidovje še sega do višine drugega nadstropja.

Obiščite razvaline Loškega gradu. Sprehodite se po pešpoti in uživajte v objemu gozdov.

Viri: RRA Notranjko Kraška regija