Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ŠTANJELSKI GRAD

Podrobnosti

Kratek opis

Na razglednem griču nad dolino Branice stoji strnjeno mediteransko naselje. Pisni viri ga prvič omenjajo v začetku 15. stoletja. Vas, grajena iz kamna in utrjena s srednjeveškim obzidjem, učinkuje kot mesto.

Grič je bil poseljena v halštatu in v antičnem obdobju. Starejši ohranjeni zidovi sodijo v 12. stoletje, novejši v 16. stoletje. Vas sestavljajo strnjeni nizi hiš, postavljeni med terase z ulicami, na prisojno pobočje. Odprti prostori so urejeni v cisterne z vodnjaki. Vanje so s pomočjo kamnitih žlebov s streh včasih zbirali deževnico. Hiše so kamnite, les so uporabljali le za strešne konstrukcije in delitev nadstropij. Iz prvotnih enoceličnih hiš so razvili predvsem vrhhlevne hiše. Zunanje komunikacije so zamenjale notranje. Posebej vzorčno je kot manjši muzej urejena Kraška hiša.

Dominanta vasi sta gotska, v baroku dozidana cerkev sv. Danijela in njen zvonik, ki ga pokriva kapa z limonastim zaključkom.

Grad je sestavni del naselja in utrjenega roba vasi. Vzdolžno stavbo so urejali predvsem od 16. stoletja naprej. Med lastniki pogosto omenjajo Kobenclje in v 19. stoletju Coroninije. V gradu je bil med obema vojnama sedež občine Štanjel. Župan, arhitekt Maks Fabiani, je grad prilagajal potrebam. Oktobra 1944 je bil zažgan. Od petdesetih let prejšnjega stoletja naprej so ga po načrtih Nataše Suhadolc počasi prenavljali. Urejen je en glavni trakt, drugi del je le lupina.

V pritličju grajske stavbe so razgledišče, manjša razstavna dvorana in gostinski lokal, v gornjih prostorih pa galerija Lojza Spacala (Trst, 15. junij 1907 - Trst, 6. maj 2000). Umetnik kraškega sveta je l. 1988 za galerijo podaril 120 svojih del. Pred gradom je urejeno dvorišče, poleti pogosto dvorana na prostem.

Viri: www.slovenia.info