Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ZAVETIŠČE V GOZDU

Podrobnosti

Kratek opis

Zavetišče stoji na zahodnem robu vasice Gozd ob cesti, ki pripelje iz Križev. Vasica leži na lepi terasi na južnem pobočju Kriške gore. Prvo zavetišče v tem kraju je bilo odprto 1. maja 1937 pri Zaplotniku, po domače Princu, po vojni pa leta 1949 pri Podvogarju. Leta 1974 je PD Križe začelo graditi sedanjo stavbo zavetišča, ki so ga odprli leta 1979. Leta 1988 so zgradili še pomožni objekt, v katerem so sanitarije, zunanja točilnica in sejna soba PD Križe. Decembra 1993 so uredili udobnejše sanitarije, umivalnico s toplo vodo in prho. Pri zavetišču je tudi spodnja postaja tovorne žičnice na Kriško goro.

Med 1. 10. in 30. 6. je zavetišče odprto od petka od 14. ure dalje do nedelje do mraka ter vse dneve pred prazniki od 14.00 ure naprej ter ob praznikih do mraka. V gostinskem prostoru je 35 sedežev, točilni pult; na terasi pred zavetiščem je 50 sedežev; v 4 sobah je 9 postelj; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo ter prho; v gostinskem prostoru kamin; tekoča voda, elektrika, telefon; plesišče, otroški vrtiljak, gugalnice, balinišče, strelišče za zračno puško.

Razgled:

Ker obdaja zavetišče na treh straneh gozd, moramo stopiti na bližnji travnik proti Kriški gori. Od tod vidimo proti vzhodu Tolsti vrh, Kališče, Zaplato, Veliki Zvoh in Krvavec; na južni strani se za gozdom ob robu terase kažejo Jelovica, Ratitovec, Škofjeloško pogorje z Blegošem, pogled pa seže vse do Snežnika, Javornikov in Trnovskega gozda; na zahodu vidimo vzhodni del Julijskih Alp s Triglavom v sredini, Pokljuko v ospredju in delom gorenjske ravnine okrog Radovljice; severozahodno je zahodni del Karavank z Begunjščico in Stolom, v ospredju pa Dobrča; na severni strani terase se dviga južno pobočje Kriške gore.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB PETKIH, SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH