Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKA KOČA NA SV. JAKOBU

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji na razglednem hribu Jakobu nad Preddvorom, zraven cerkvice sv. Jakoba, ki se prvič omenja leta 1415.V gostinskem prostoru je 40 sedežev, pri mizah pred kočo pa 50; na skupnem ležišču je 15 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski in spalni prostor ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika (sončne celice, agregat).

Razgled

Z Jakoba je zelo lep razgled. Na vzhodni strani se v bližini dvigajo gozdnata pobočja Potoške gore in Javorovega vrha; na jugu in zahodu se širi gorenjska ravnina od Ljubljanske kotline do Bleda s Kranjem, z Radovljico in drugimi kraji, razgled pa sega še naprej proti jugu prek Polhograjskega hribovja do Javornikov in Snežnika; ob vznožju Jakoba lepo vidimo Preddvor, Kranj in sosednje kraje ter dolino Kokre proti Kranju; od juga proti zahodu se nad gorenjsko ravnino dvigajo Škofjeloško pogorje, Jelovica in Pokljuka, zadaj pa vidimo panoramo vzhodnega dela Julijcev s Triglavom; na severni strani se pne pred nami Storžič, ki ga vidimo od vznožja do vrha, desno od njega je travnata Zaplata s Hudičevim borštom, levo pa Kriška gora s Tolstim vrhom.

Dostop Avto, avtobus

Iz Kranja do Preddvora 12km. AP Preddvor in Spodnja Kokra: iz Preddvora 1h15; iz Spodnje Kokre (AP pri Polajnarju) mimo doma Čemšenik (835 m) do sedla pod vrhom Potoške gore in navzdol do koče 2h.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

ODPRTO VSAK DAN, RAZEN OB PONEDELJKIH