Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKI DOM NA KALIŠČU

Podrobnosti

Kratek opis

Dom stoji na razglednem jugozahodnem podaljšku slemena Bašeljskega vrha nad nekdanjo planino Kališče.V gostinskem prostoru je 44 sedežev in točilni pult; v 5 sobah je 24 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 50 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika (sončne celice), mobitel; tovorna žičnica.

Razgled

S terase pred domom je lep pogled na gorenjsko ravnino, na gore, ki jo oklepajo, in še naprej. Na vzhodu vidimo v bližini Srednji vrh in travnato pobočje Zaplate, zadaj pa južni del Grintovcev s Kalškim grebenom in Krvavcem; na jugu in proti zahodu je pod nami gorenjska ravnina od ljubljanske strani do Bleda s Kranjem, Radovljico in drugimi kraji, razgled pa sega še naprej proti jugu prek Polhograjskega hribovja do Javornikov in Snežnika; od juga proti zahodu se nad gorenjsko ravnino dvigajo Škofjeloško pogorje, Jelovica in Pokljuka, zadaj pa vidimo celotno panoramo vzhodnih Julijcev s Triglavom; proti zahodu zakrivajo širši razgled bližnja južna pobočja Storžiča in Tolstega vrha; na severu se tik nad domom dviga piramida Storžiča, vzhodno od nje pa sta nižja Bašeljski vrh in Mali Grintovec.

Dostop Avto, avtobus

Po lokalni asfaltni cesti iz Preddvora do Mač 1,5km, ali do Bašlja 3,5km, od koder je do doma 2h30 oziroma 2h15. AP Preddvor, Bašelj in Spodnja Kokra: iz Preddvora skozi Mače 2h45; iz Preddvora čez Jakob, Javorov vrh in Zaplato 4h; iz Bašlja po kurirski poti čez Gradišče in mimo partizanske bolnišnice Košute 2h15; iz Spodnje Kokre (AP pri Polajnarju) mimo Doma Čemšenik ter čez Javorov vrh in Zaplato 3h30.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH