Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOČA NA MANGRTSKEM SEDLU

STRMEC NA PREDELU 34, 5231 LOG POD MANGARTOM

Podrobnosti

Kratek opis

Koča je začasno urejena v nekdanji obmejni stražnici na prostrani planoti na pobočju Mangrtskega sedla (2072).V gostinskem prostoru je 24 sedežev, točilni pult; v 5 sobah je 28 postelj, na skupnem ležišču pa 25 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; voda kapnica, agregat za elektriko, radijska zveza.

Razgled

Na vzhodni strani se v bližini dviga strmo zahodno ostenje Mangrta, najvišjega vrha Mangrtske skupine, bližje koče pa sta na severovzhodni strani Vrh Jarečice (1980 m), jugovzhodno pa Rdeča skala (2094); pogled proti jugu se ustavi na verigi vrhov Loške stene, grebena med dolinama Koritnice in Bavšice, zahodno od njega pa vidimo severni del Kaninske skupine z Rombonom in Jerebico; na zahodni strani je v bližini greben Mangrta, ki se vleče od prelaza Predel proti severu in doseže najvišjo točko na Mangrtu na vzhodni strani. Z roba Mangrtskega sedla vidimo na severni strani Mangrtsko dolino z Mangrtskima (Belopeškima) jezeroma, ki jo oklepata na levi stranska veja glavnega Mangrtskega grebena, na desni pa Ponce, zadaj so Dobrač in Karnijske Alpe.

Dostop Avto

Do parkirnega prostora pri koči po vojaški cesti, zgrajeni leta 1938, ki se dober km pred prelazom Predel odcepi od glavne ceste, 12km. AP Predel, Log pod Mangrtom: s Predela, deloma po cesti, deloma po pešpoti 3h (če izstopimo na odcepu ceste na Mangrtsko sedlo 30 minut manj); iz Loga pod Mangrtom po bližnjici v Strmec, po cesti do odcepa ceste na Mangrtsko sedlo in naprej kot s Predela 4h.

Viri: www.slovenia.info