Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ZAVETIŠČE POD ŠPIČKOM

Podrobnosti

Kratek opis

Zavetišče stoji na robu melišča na vzhodni strani že od daleč vidne skalnate ostrice, imenovane Špiček.V notranjem prostoru je 5 sedežev, pri mizah pred postojanko pa 20; na skupnem ležišču je 30 ležišč, v zimski sobi pa 4; notranji prostor ogrevajo s pečjo; v zimski sobi je štedilnik; sanitarije, voda kapnica, plinska razsvetljava.

Razgled

Od zavetišča je eden najlepših razgledov v Julijskih Alpah. Proti vzhodu se razprostira kotanjasta, z boričevjem porasla Rutarska Trenta, ki zložno pada v Zadnjo Trento, prek katere seže pogled naprej proti Zgornji Trenti, ki jo obkrožajo Prisojnik, Razor, Planja in Pihavec, za slednjim pa vidimo tudi Triglav; na jugovzhodni in južni strani sledimo najprej grebenu nad Zadnjo Trento z Ušjem in Trentskim Pelcem, potem pa se pogled ustavi na skalnih strminah Pelcev in Vršaca; zahodno se tik za zavetiščem dvigata Mali Ozebnik in Vrh Zelenic, severno pa Veliki Ozebnik, ki zakriva pogled na Jalovec, desno od Velikega Ozebnika se širijo strmali Velike Dnine.

Dostop

Po lokalni cesti, ki se malo pod Kugyjevim spomenikom odcepi od vršiške ceste in pelje mimo Koče pri izviru Soče v Zadnjo Trento do Florija 4km, od tod do zavetišča 3h30; lahko tudi na prelaz Vršič, od koder je pristop malo daljši, 4h, ni pa treba premagovati take strmine kot iz Trente. AP Vršič, Koča pri izviru Soče, Na Logu v Trenti: z Vršiča po SPP čez južna pobočja Mojstrovke in Velike Dnine 4h; z AP pri Koči pri izviru Soče po SPP čez planino Trenta 4h; z Loga v Trenti mimo Koče pri izviru Soče 5h30.

Viri: www.slovenia.info