Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOČA NA ŽAVCARJEVEM VRHU

ZGORNJI SLEMEN - DEL 27 A, 2354 BRESTERNICA

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji ob robu travnika malo pod vrhom gozdnatega Žavcarjevega vrha (915 m). Zgradilo jo je PD Maribor-matica in jo odprlo 10. oktobra 1954; to je bila prva planinska postojanka na obmejnem Kozjaku. Leta 1955 so napeljali elektriko. Temeljito so jo obnovili leta 1986. Ob praznovanju 75-letnice PD Maribor-matica so leta 1994 obnovili in posodobili notranjost koče.

Koča je odprta od petka popoldne do nedelje zvečer, za skupine pa jo po dogovoru odpre oskrbnik tudi med tednom. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, toliko jih je tudi na terasi pred kočo; v 11 sobah je 26 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled:

Izpred koče je lep razgled proti vzhodu, jugu in zahodu. Pod nami so južna pobočja Kozjaka in del Dravske doline z Mariborom in Rušami, nad dolino pa se dviga vzhodni del Pohorja, kjer se lepo vidijo smučišča na Mariborskem Pohorju; vzhodno od Maribora je gričevje Slovenskih goric, na njegovem južnem obrobju Dravsko polje, zadaj pa so gričevnate Haloze; proti zahodu vidimo podolgovat hrbet Pohorja s Črnim vrhom in Veliko Kopo; razgled proti severu zakriva Žavcarjev vrh, z njega ni razgleda, ker je poraščen.

Zanimivejše ture:

Duh na Ostrem vrhu (903 m) - 2 h 30.

Tojzlov vrh (703 m) - 1 h 30.

Urban (597 m) - 3 h.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH