Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOČA NA BOHORJU

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji na jasi pod vrhom Plešivca, 896 m visokega v pogorju Bohor. Na tem mestu je Lovsko društvo »Bohor« Senovo pri Rajhenburgu leta 1939 postavilo kočo na Bohorju - Lovsko-planinski dom. 24. junija 1942 so kočo požgali borci Kozjanske čete, da se vanjo ne bi naselil sovražnik. Na temeljih požgane koče so člani Planinskega društva »Bohor« Senovo v času od 01. maja 1956 do 23. avgusta 1959 zgradili planinsko kočo. V letu 1978 se je začela temeljita obnova in posodobitev koče ter gradnja prizidka. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je gradnja prizidka počasi napredovala tako, da je bila otvoritev prizidka realizirana 24. septembra 1994.

Koča je stalno odprta, razen ob ponedeljkih. V dveh gostinskih prostorih je 80 sedežev, pred kočo pa 13 miz s klopmi. V šestih spalnicah je 16 postelj, v dveh skupnih spalnicah pa 15 in 9, koča ima tudi skupna ležišča. V sanitarnih prostorih je na razpolago topla in mrzla voda. Vsi prostori v koči so ogrevani, v starem gostinskem prostoru je krušna peč.

Razgled:

Od koče ali z bližnjega Plešivca (Špic hriba) je lep razgled proti jugu, kjer vidimo Senovško dolino, del Brestanice, položnejša južna pobočja, kjer se vrstijo gozdovi, travniki in polja v smeri proti Koprivnici in še naprej proti Bizeljskim goricam; gričevje na drugi strani Save z Velikim Trnom in široko Krško polje z Gorjanci v ozadju in v lepem vremenu tudi Snežnik. S Plešivca vidimo proti zahodu z gozdovi poraščen hrbet Bohorja, nad katerim se v bližini dviga najvišji vrh Veliki Javornik (1024 m/nmv). Z bližnjega Koprivnika vidimo proti vzhodu strma severna pobočja Bohorja, ki padajo v Bistri graben in proti Lesičnemu, proti severu pa razprostira obširno hribovito območje Kozjanskega, zadaj pa vidimo Donačko goro, Boč, Pohorje, Peco; proti zahodu pogled razkriva del Kamniških planin in Krvavca, v jasnem vremenu vidimo celo Triglav in za Peco del avstrijskih planin kot so: Planina Svinja in Planina Golica. Levo od poti koča - Koprivnik se nahaja neopazen vrh Ostrc, s katerega je v lepem vremenu lep razgled proti jugu ( Gorjanci, Snežnik ,...) in proti zahodu, kjer kraljuje Triglav s svojimi sosedi in Grintavec s svojo druščino.

Zanimivejše ture:

Partizanska bolnica v Travnem lazu - 40 min.

Krožna pot po bohorskih slapovih - 6 h.

Ogled bohorskega naravnega okna - 15 min.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE STALNO ODPRTA