Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PIRNATOVA KOČA NA JAVORNIKU

JAVORNIK 6, 5274 ČRNI VRH NAD IDRIJO

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji malo pod vrhom Javornika na sedlu, ki povezuje Javornik in Dedni vrh.V gostinskem prostoru je 32 sedežev, točilni pult; v 3 sobah je 22 postelj, na skupnem ležišču pa 15 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika. Kočo od leta 2001 dalje upravlja novoustanovljeno planinsko društvo Javornik Črni vrh, ki kočo, ki je bila v zelo slabem stanju postopoma obnavlja.

Razgled

Z razglednega stolpa je obširen razgled. Za vzhodnim delom Idrijskega hribovja so obsežni gozdovi na Hrušici, za njo pa se dvigajo vrhovi notranjskega hribovja od Krima do Javornikov in Snežnika; na vzhodnem obzorju seže pogled do Gorjancev in Kočevskega Roga; na jugu se v bližini vleče hrbet Nanosa, njegova severna prostranstva so pokrita z gozdovi; na jugozahodni in zahodni strani se razprostira Trnovski gozd s Čavnom in Golakoma; med Nanosom in Trnovskim gozdom je prehod iz Vipavske doline proti Godoviču, tu vidimo kraj Col, za njim del Vipavske doline in Krasa, če je dobra vidljivost, tudi Jadransko morje okrog Tržiča in Gradeža; na severu so na obzorju Julijci s Triglavom, Karavanke s Stolom in Kamniške Alpe z vsemi vrhovi, spredaj pa Idrijsko hribovje, Porezen, Škofjeloško pogorje z Blegošem, Polhograjsko hribovje s Toščem in Grmado ter Ljubljanska kotlina s Posavskim hribovjem.

Dostop Avto

Po lokalni cesti, ki se pri Cencu na prevalu med Colom in Črnim Vrhom nad Idrijo odcepi od glavne ceste Ajdovščina-Godovič, do parkirnega prostora pri koči 6km. AP Strmec, Črni Vrh nad Idrijo, Col in Hotedršica: od AP pri gostišču Pri vodnjaku na Strmcu (na prevalu med Črnim Vrhom in Colo m) po cesti mimo Cenca in skozi Kanji dol 1h30; iz Črnega Vrha nad Idrijo po vzhodni strani Javornika in skozi Kanji dol 1h40; s Cola po SPP mimo kmetije Lazar 3h; iz Hotedršice po Notranjski planinski poti čez Spodnje in Zgornje Lome 3h.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH