Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKI DOM NA JANČAH

Podrobnosti

Kratek opis

Dom stoji na kopastem Janškem hribu, najvišjem vrhu Janškega hribovja, na katerem je pri bližnji cerkvi tudi jedro razložene vasice enakega imena. V dveh gostinskih prostorih je 80 sedežev, pri mizah pred domom pa 150, točilnica; v 6 sobah je 21 postelj, na skupnem ležišču pa 25 ležišč; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, voda kapnica, elektrika, telefon.

Razgled

Proti vzhodu vidimo Posavsko hribovje s Kumom, pred njim Ostrež z vasico Polšnik, proti jugovzhodu pa Dolenjsko gričevje, v ozadju Gorjance ter v smeri proti jugu Kočevski Rog, Goteniški Snežnik in Veliki Snežnik, v tej smeri so v bližini vasice Javorje, Pristava in Obolno ter vrh Kuclja, pred njim pa še vas Prežganje s cerkvijo; proti zahodu je v ospredju Ljubljanska kotlina z Ljubljano, proti jugozahodu Kurešček, Mokrec in Krim, zadaj pa Javorniki in Nanos; zahodno se za Ljubljansko kotlino dvigajo Polhograjsko hribovje, Šmarna gora in Rašica, zadaj je Škofjeloško pogorje in na obzorju Julijci s Triglavom; severozahodno vidimo zahodni greben Karavank s Kepo, Golico, Stolom, Vrtačo, Begunjščico in Košuto, pred njim Dobrčo, Kriško goro in Storžič; na severnem obzorju so Kamniške Alpe, pred njimi Krvavec, Velika planina, Lepenatka, Veliki Rogac, Menina planina in Dobrovlje, povsem v ospredju so gore in vrhovi Posavskega hribovja severno od Save: Murovica, Cicelj, Miklavž, Slivna in proti severozahodu Zasavska sveta gora, Čemšeniška planina, Sveta planina in Mrzlica.

Dostop

Avto: do doma po lokalnih cestah iz Jevnice 8km; iz Litije 15km; s Trebeljevega 8km in iz Srednje Besnice 4km. Avtobus: s Trebeljevega do Tujega grma. ŽP Laze, Jevnica; ŽP, AP Litija; AP Dolsko, Senožeti, Trebeljevo, Srednja Besnica: iz Laz 2h15; z Dolskega skozi Laze 2h45; iz Jevnice 2h; iz Senožeti skozi Jevnico 2h15; iz Litije čez Širmanski hrib in skozi Malo Štango 3h30; od AP Trebeljevo čez Prežganje 1h45; iz Srednje Besnice čez Gabrje 1h45.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE STALNO ODPRTA, ZAPRTO OB TORKIH