Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

VOJKOVA KOČA NA NANOSU

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji v zavetju tik pod Plešo (1262 m), enim od vrhov Nanosa, visoke kraške planote, ki se strmo dviga nad Zgornjo Vipavsko dolino.Za najavljene skupine jo odprejo tudi v drugih dneh. V dveh gostinskih prostorih je 82 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 100 sedežev; v eni sobi so 4 postelje, na dveh skupnih ležiščih pa 48 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinska in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled

Lep razgled je z bližnje Pleše, na kateri je stolp RTV. Na vzhodni strani vidimo Postojnsko kotlino s Postojno na skrajnem vzhodnem robu in Javornike nad njo, potem pa se zvrstijo gore in vrhovi od Krima do Posavskega hribovja s Kumom, Gorjancev in Kočevskega Roga; na jugovzhodni strani so obsežni snežniški gozdovi s Snežnikom, zadaj pa so Snježnik, Risnjak in drugi vrhovi Gorskega Kotarja; na jugu je na prehodu Postojnske kotline v Vipavsko dolino tik pod Nanosom Razdrto, zadaj se dviga Vremščica, levo pa gričevnati Brkini, desno seže pogled prek Krasa do Tržaškega zaliva; na zahodni strani je kraška planota Nanosa, levo pod njo je Vipavska dolina z Ajdovščino in Vipavskim Križem ter Trnovskim gozdom s Čavnom na severni in planoto Tržaško-Komenskega krasa s Trsteljem na južni strani doline; severno so najprej obširni gozdovi na Hrušici, Nanosu in Trnovskem gozdu, potem pa seže pogled do Julijcev s Triglavom, Karavank in Kamniških Alp.

Dostop

Lokalna cesta, ki se malo pred Podnanosom odcepi od glavne ceste Razdrto-Nova Gorica, do parkirnega prostora pri koči, 14km. AP Razdrto, Podnanos: z Razdrtega naravnost navzgor po zahtevni poti 1h30; z Razdrtega po stari poti mimo cerkvice sv. Hieronima 2h; iz Podnanosa mimo cerkvice sv. Hieronima 3h30.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB PETKIH, SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH