Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKI DOM I. ŠTAJERSKEGA BATALJONA NA ČRETI

Podrobnosti

Kratek opis

Dom stoji na Čreti, hribovskem naselju samotnih kmetij, na južni stranik tik pod razvodnim slemenom v zahodnem delu Dobroveljske planote.V gostinskem prostoru je 30 sedežev, točilni pult; pri mizah zunaj doma je 50 sedežev; v dveh sobah je 8 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled

Za razgled se moramo povzpeti 10 minut do Marijine cerkve na slemenu nad domom in naprej proti cerkvici sv. Katarine 15 minut. Na vzhodni strani se razprostira nižji del Dobroveljske planote proti Braslovčam in Letušu, zadaj vidimo Goro Oljko, Paški Kozjak, Boč in Donačko goro; na jugu je nad Spodnjo Savinjsko dolino Posavsko hribovje od Mrzlice do Velike planine; na zahodni strani se širi zahodni del Dobroveljske planote s Tolstim vrhom, zadaj so Menina planina, Kranjska reber, Lepenatka, Veliki Rogac, Savinjske Alpe z Ojstrico, Raduha; na severu je pod nami Gornja Savinjska dolina s kraji Nazarje, Rečica ob Savinji, Šentjanž, Ljubno ob Savinji, nad njo so Raduha, Golte in Skorno, zadaj pa Uršlja gora in Pohorje. Vso Spodnjo Savinjsko dolino do Celja vidimo, če gremo 5 minut po gozdni cesti proti Podpečanu, ali po cesti proti Vranskemu do 15 minut oddaljene poseke. Z 20 minut oddaljenega razgledišča na Ropasovih pečeh ob Savinjski poti in poti E-6 je lep razgled na Vransko, dolino proti Trojanam in na Posavsko hribovje.

Dostop

Z avtom do bližine doma: z Vranskega po lokalni cesti čez Ropasijo 9km; iz Letuša po Partizanski cesti 15km; iz Zadrečke doline po gozdni cesti, ki se pred Pustim Poljem med Kokarji in Šmartnem ob Dreti odcepi od glavne ceste 10km. AP Vransko: prek zaselka Selo in mimo kmetije Podpečan 1h30.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB PETKIH, SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH