Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKI DOM NA GOSPINCU

AMBROŽ POD KRVAVCEM 55, 4207 CERKLJE NA GORENJSKEM

Podrobnosti

Kratek opis

Dom stoji ob robu planote na južnem pobočju Krvavca, tik nad gozdno mejo, kjer je v bližini zgornja postaja gondolske žičnice Krvavec; ta planota se imenuje Gospinc.V treh gostinskih prostorih je 140 sedežev, točilni pult; v 7 sobah je 40 postelj, na skupnem ležišču pa 13 ležišč; WC, umivalnici in prhi s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika.

Razgled

Z jase nad domom je lep razgled. Na severovzhodu se nad domom dviga Krvavec, za njim je Veliki Zvoh; proti vzhodu se najprej širijo gozdna pobočja proti Kamniški Bistrici, naprej pa vidimo obsežno planoto Velike planine; pogled proti jugu seže prek Ljubljanske kotline z Ljubljano, Polhograjskega in Idrijskega hribovja ter hribovja na Notranjskem do Trnovskega gozda, Nanosa, Javornikov, Snežnika in Učke, v ospredju pa je obširna gorenjska ravnina s Kranjem; od jugozahoda do severozahoda se zvrstijo Škofjeloško pogorje z Lubnikom in Blegošem, Porezen, Ratitovec, Spodnje Bohinjske gore, Jelovica, Julijske Alpe s Triglavom ter zahodni del Karavank, pred njimi je v bližini Storžič; na severu sta Kočna in Grintovec, zadaj pa štrli vrh Obirja.

Dostop Avto

Do parkirnega prostora v bližini doma po lokalni cesti iz Cerkelj na Gorenjskem mimo Ambroža pod Krvavcem in čez planino Jezerce 17km. Gondolska žičnica: spodnja postaja v dolini Reke 4km od Cerkelj, zgornja postaja v bližini doma. AP Cerklje na Gorenjskem, spodnja postaja gondolske žičnice, Kamnik, Stahovica, dolina Kamniške Bistrice in Spodnja Kokra: iz Cerkelj po cesti do Ambroža ter po poti čez planino Jezerce in Kriško planino 4h; od spodnje postaje gondolske žičnice čez Davovec in Sleme 2h30; iz Kamnika čez Sidraž, Lenart in Ambrož 4h; iz Stahovice čez planino Osredek 4h; iz doline Kamniške Bistrice (AP pri spodnji postaji žičnice na Veliko planino) po dolini Korošice in čez Kriško planino 4h; od AP pri Arnežu v Spodnji Kokri čez sedlo Davovec 3h30.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH