Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. AREH

Podrobnosti

Kratek opis

Na jasi sredi zelenih pohorskih gozdov, na nadmorski višini 1249 m, obiščite cerkvico, katere zgodovina pravi, da tam stoji že od konca 15. stoletja.

Največja znamenitost cerkve je kamniti grob Svetega Henrika, reliefna marmorna plošča, ki kaže ležečega vojvodo s krono na glavi, oblečenega v tesno se prilegajočo obleko ter z mečem v roki. Ploščo so sem prinesli iz grobne kapele iz žičke kartuzije. Pozornost pritegneta tudi oltarja: glavni, delo Jožefa Štrauba, in stranski oltar Sv. Ane.

Od Sv. Henrika do Sv. Areha

Cesarju Henriku II. so bile na Slovenskem posvečene štiri cerkve – med najbolj znanimi je prav njegova božja pot na Pohorju. Pohorska ljudska govorica pa je Henrikovo ime poenostavila v Areh.

Kakšen je bil vpliv šentpavelskih benediktincev?

V teh krajih so imeli zaradi posestev in župnij, ki so jim pripadale, velik vpliv šentpavelski benediktinci s Koroškega. V obdobju protireformacije so menihi na svojem ozemlju močno širili čaščenje Sv. Henrika, ker se je odlikoval po globoki vdanosti in zvestobi cerkvi, podaril ji je tudi velika posestva.

Okrepčajte se – z zdravilno vodo ali enolončnico

Blizu cerkve boste našli tudi majhno kapelo, ob kateri se nahaja izvir pitne vode, za katero se širi glas, da ima zdravilno moč. V neposredni bližini stoji tudi Ruška koča, priljubljene postojanke tako “pravih” planincev kot tudi nedeljskih izletnikov, ki se tam radi okrepčajo in naberejo novih moči za nadaljevanje poti.

Viri: www.slovenia.info