Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. MAVER

Podrobnosti

Kratek opis

Cerkev svetega Mavra je najbolj vidna izolska cerkev, saj stoji na najvišji točki nekdanjega srednjeveškega otoka in daje mestu prepoznavno silhueto. Prvotno je bila na tem mestu leta 1356 zgrajena manjša cerkev, sedanjo pa so postavili leta 1547, vendar je bila skozi stoletja večkrat močno predelana.

Cerkev kot jo lahko vidimo danes so zadnjič prenovili v začetku 20. stoletja, ohranila je baročno preoblikovano renesančno kompozicijo ter historične elemente. Celotna restavratorska dela so opravili v letih 1980-1982. Baročna notranjost cerkve se ponaša z desetimi oltarji, krasijo jo tudi Callidove orgle iz leta 1796 in čudovite slikarije, najstarejše segajo v 15. stoletje.

Zraven cerkve stoji več kot 30 metrov visok zvonik iz leta 1585, grajen iz navadnega istrskega kamna na gotski osnovi. V cerkvi redno poteka bogoslužje. V poletnem času so organizirani vodeni ogledi cerkve in fresk tudi v tujih jezikih. Na ogled je tudi razstava sakralnih predmetov, ki so bili najdeni na podstrešju cerkve.

Viri: TGZ Izola, g.i.z.