Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. MARIJINO OZNANJENJE

Podrobnosti

Kratek opis

Cerkev se nahaja v vasi Crngrob, približno 2 kilometra iz Škofje Loke. Do tja vas vodi lepo urejena pot, tako vam priporočamo, da se tja odpravite kar peš.

Cerkev Marijinega oznanjenja je mogočna gotska, triladijska cerkev z dvoranskim prezbiterijem in neogotskim preddverjem, ki jo poudarja zvonik z baročno kapo. Kaže razvoj srednjeveških stenskih poslikav in notranje opreme. Znamenita romarska cerkev je svojo sedanjo obliko dobila pred dobrimi sto leti, njeni začetki pa segajo vsaj v 13. stoletje.

Valvasor omenja skoraj vsakodnevne procesije k tej cerkvi. O pomenu tega kraja kot romarskega središča, priča poleg zelo dinamičnega razvoja arhitekture tudi več romarskih hiš, ki pa so jih ob graditvi nove vhodne lope sredi 19. stoletja podrli.

Crnogrobska cerkev je posvečena Mariji, ki je že v srednjem veku veljala za veliko priprošnjico. Njeno čaščenje je v 16. stoletju zasenčilo vse druge svetnike, v 17. stoletju pa je dobila dodaten pomen kot zavetnica proti Turkom.

Na zvoniku cerkve se nahaja freska sv. Krištofa iz leta 1863, ki je delo kranjskega podobarja Janeza Gosarja. Na pročelju cerkve pa je freska Svete Nedelje iz 15. stoletja. Tudi celotna notranja oprema cerkve je zelo dragocena, saj jo krasijo številne freske in zlati oltarji. Cerkev je bila leta 1999 razglašena za kulturno dediščino državnega pomena

Ključ cerkve je mogoče z nekaj potrpljenja dobiti v najbližji hiši. Najavite se lahko v župnišču v Stari Loki.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini