Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. ANDREJ

Podrobnosti

Kratek opis

Podkoren je zelo stara naselbina. Tod je vodila pot na Koroško že v davnih časih. Zato je domneva, da so bili ljudje tukaj naseljeni prej kot v Kranjski Gori, povsem upravičena. Tako je prav gotovo stala zelo zgodaj v kraju tudi cerkev. Spet lahko le domnevano kakšna je bila. Gotovo ne bo daleč od resnice domneva, da je bila tukaj prvotno majhna cerkvica, morda veličine današnjega presbiterija. V gotskem stilu je bila pozneje povečana. Poznavalec starih cerkvenih stavb prof. Ivan Franke piše, da so se na stropu ladje koncem preteklega stoletja še poznali sledovi posekanih gotskih reber. To potrjujejo tudi odkritja fresk na severni strani cerkve ob obnavljanju fasade pred leti. Še bolj potrjujejo to ugotovitev kasneje vstavljena okna. Tudi tukaj so sledili ukazu škofa Scarlichija( 1630-1940), naj se okna povečajo.

Velika popravila so se na cerkvi izvajala leta 1859. Že leta 1852 je dekan Krušič ob vizitaciji zapisal: " Ne samo stroški bodo iz leta v leto večji, ampak tudi sramotno je, da to gledajo desettisoči romarjev, ki hodijo leto za letom tod mimo". Dalje je rečeno, da so ,morali vaščani gledati razkrito cerkveno streho in še poslušati hreščanje ubitega zvona. Vsa dela so bila potem izvršena do konca leta 1860 in kakor je razvidno iz obračunov, so vsa dela opravili domači mojstri.

Prav energično se je pripravil in prevove lotil župnik Anton Žlogar leta 1899. Najprej so dobro prekrili cerkev in obnovilo zvonik. Notranjščino so obnovili po načrtu Janeza Vurnika iz Radovljice. V cerkvi so bili trije oltarji posvečeni sv. Andreju, Materi božji in sv. Martinu. Vse tri so temeljito prenovili, oziroma je to delo opravil mojster Vurnik. Naredil je tudi nekaj novih kipov, ki pa še zdaleč niso po kvaliteti dosegli starih odstranjenih. kranjski slikar Matija Bradaška je cerkev od znotraj poslikal. Vsa dela so bila opravljena do 12. novembra 1899. Na stranskih oltarjih sta bila narejena trona in ob koncu obnovitvenih del so v velikem slavju v procesiji iz vasi prinesli v cerkev nova kipa Brezmadežne in sv. Jožefa in blagoslovili nov križev pot. Leta 1901 je bilo razširjeno še pokopališče in napravljen zid okoli. Cerkev hrani nekaj dobrih umetnin. Najlepša je gotovo Layer-jeva upodobitev sv. Andreja. na steni pevskega kora so v posebne niše vstavljene podobe sedmih zakramentov, kar je posebna redkost. kdo jih je naslikal in kdaj so jih postavili tja, ni znano.

V letu 1987 je bila cerkev znova prenovljena zunaj in znotraj, dve leti kasneje pa je bila narejena elektrifikacija zvonov, tako da spet opravljajo dan za dnem svoje poslanstvo.

Viri: www.slovenia.info