Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. LUCIJA

Podrobnosti

Kratek opis

Cerkev Sv. Lucije v Zadnji vasi pod Dobrčo je bila nekoč znana božja pot. Sveta Lucija (*284 †304) je priprošnjica zoper bolezni vida. Mladi krščanski mučenki so namreč pred smrtjo iztaknili oči. Pod cerkvijo je zdravilni studenec, v katerem si romarji umijejo oči. Vera domačinov in romarjev je izviru pripisala čudežno moč, zato romarji prihajajo s prošjo za vid ali za zdravje pri očesnih boleznih.

Najstarejši del cerkve je gotski prezbiterij, zgrajen leta 1468. Renesančni portal iz zelenega peraškega tufa je datiran z letnico 1663, ki verjetno označuje čas prezidave in dozidave cerkve. Takrat je cerkev dobila novo ladjo s tlorisom v obliki osmerokotnika in lopo na zahodni strani. V času baročne prezidave leta 1767 je bila k cerkvi prizidana kapela.

Marmornat oltar sv. Lucije je baročen in je nastal v začetku 18. stoletja. Oltarni kipi so delo Valentina Vrbnika in Angela Puttija (Pozza), oltar sv. Jošta v kapeli pa je izdelal Gašper Gollmayer. Križev pot je naslikal leta 1850 podobar Matej Goričnik iz Radovljice.

Viri: TD Begunje