Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

FRANČIŠKANSKA CERKEV S SAMOSTANOM

Podrobnosti

Kratek opis

Ko se boste sprehajali po starem mestnem jedru, nikakor ne boste mogli spregledati “rdečkaste”, Frančiškanske cerkve s samostanom, ki se bohoti ob pomembnih prometnicah v središču mesta, Partizanski cesti in Svetozarevski ulici.

Poznate legendo o frančiškanskih menihih?

"Pred davnimi časi so dobili frančiškanski menihi od kmeta v dar kravo. A s seboj niso imeli vrvi, kar jim je seveda povzročilo težave. Od takrat naprej nosijo zmeraj okoli svojega pasu vrv."

NEKOLIKO VEC O CERKVI

Baziliko sv. Marije Matere usmiljenja, ki ima dva stolpa in tri ladje, so zgradili ob prelomu 19. v 20. stoletje po nacrtih dunajskega arhitekta Richarda Jordana. Nastala je na mestu nekdanjega kapucinskega samostana in cerkve Matere usmiljenja, pri kateri je bil od leta 1786 sedež slovenske predmestne župnije. Še pred izgradnjo cerkve v slogu starorimske bazilike so pozidali dvonadstropen samostan, ki se drži cerkve na njenem južnem delu. Opeko za njeno izgradnjo so nosile ženske iz Melja, za kar so prejele dva odpustka.

Bogata notranjost

Vecino slik v cerkvi je naslikal madžarski slikar Ferenz Pruszinskay, križev pot je izrezljal rezbar Miloš Hohnjec iz Celja, orgle pa je izdelal mariborski mojster Jožef Brandl. Na glavnem oltarju je božjepotna Marijina plastika iz 18. stoletja, v prezbiteriju pa so freske in vitraži – delo slikarja Staneta Kregarja.

Viri: www.slovenia.info